Cardio- versus krachttraining: heeft u beide echt nodig?

Hoewel sommigen misschien geloven dat de ene vorm van oefening beter is dan de andere, is het complementaire effect van beide superieur aan hen afzonderlijk.

Je hebt misschien een grote kloof opgemerkt in de fitnesswereld tussen kracht- en duursporters en hun benadering van trainingsroutines. Hardlopers en triatleten focussen op hun aerobe conditie voor komende races – vaak zelfs tot het punt dat ze helemaal geen krachttraining doen. Hetzelfde geldt voor elke krachtsporter die weinig tijd besteedt aan zijn conditie om zich te concentreren om meer gewicht weg te duwen. Maar de waarheid is dat als je op zoek bent naar een nieuwe PR op de racebaan of PB in de gewichtsruimte, of als je gewoon op zoek bent naar een manier om fitter te worden dan zou de sleutel kunnen zijn om je routine is een keer te veranderen.

De voordelen van krachttraining

Voor atleten is het vooral belangrijk om krachttraining te doen zoals voor sporten die kracht en snelheid vereisen, zoals rugby of sprinten. In duursporten zoals triathlons of marathons, hebben onze lichamen een constante stroom van energie nodig, wat kan resulteren in de afbraak van spieren. Krachttraining speelt daarom een ​​cruciale rol bij het behouden van spiermassa bij deze atleten. Het kan ook blessures bij deze atleten voorkomen door te helpen bij het ontwikkelen van sterke spieren, pezen en ligamenten.

Recreatieve sporter? Krachttraining is net zo belangrijk voor u. Het kan de vetvrije massa, de stofwisseling en de botdichtheid verhogen en tegelijkertijd het risico op letsel verminderen. Deze punten zijn allemaal belangrijk zijn voor het behoud van zowel de kwaliteit van leven als het lichaamsgewicht naarmate we ouder worden [1]. Dames, geen angst om heel breed te worden door krachttraining. Er zijn veel factoren in het spel die het opbouwen van spieren veel moeilijker maken dan bij mannen. Toevoegen van krachttraining aan je routine heeft aanzienlijke voordelen voor vrouwen van alle leeftijden.

De voordelen van aerobe (conditie) training?

Ongeacht uw leeftijd of fitnessniveau, het toevoegen van aerobe oefeningen aan uw routine heeft aanzienlijke positieve gezondheidsvoordelen. Hoewel het in het begin misschien een beetje uitdagend aanvoelt, zal het regelmatig uitvoeren van aerobe training je uithoudingsvermogen verbeteren, je hart en immuunsysteem helpen versterken, je humeur verbeteren, helpen bij gewichtsbeheersing, chronische aandoeningen (zoals diabetes en hart- en vaatziekten) voorkomen, de gezondheid van de botten verbeteren en het helpt zowel het HDL- als het LDL-cholesterolgehalte.

Hoe kunt u wijzigingen aanbrengen?

Hoewel het uitproberen van een nieuwe vorm van oefening ontmoedigend en intimiderend kan zijn, zijn er manieren waarop je jezelf kunt voorbereiden op succes en nog belangrijker, ervan genieten! Plan eerst ‘afspraken’ voor uw trainingssessies in uw week. Als u de tijd van tevoren reserveert, blijft u op het goede spoor en blijft u verantwoordelijk.

Zodra je de tijd hebt bepaald, zoek je naar verschillende fitnessklassen zoals HIIT, bootcamps of spinning om ondersteuning te krijgen van een groep en een leraar. Dit zijn geweldige opties om je horizon te verbreden en je uiteindelijk een aantal belangrijke richtlijnen te geven als je besluit om er zelf op uit te trekken.

Als je je uithoudingsvermogen wilt verhogen, pak dan een vriend en verken dan alle wandel-, hardloop- of fietsroutes waar je woont. Tijdens de mooie maanden is dit een geweldige manier om wat frisse lucht en vitamine D te krijgen, en contact te maken met mensen in uw gemeenschap. Je kunt elkaar tijdens de wintermaanden nog steeds verantwoordelijk houden door samen binnen te sporten.

Als je gestructureerde gewichtstraining wilt toevoegen, vraag dan een gecertificeerde personal trainer om je te helpen. Om de juiste techniek aan te leren en een plan op te stellen dat in je schema en je helpt om je doelen te halen . Als u net begint met sporten, moet u uw arts raadplegen voordat u aan een routine begint!

De belangrijkste punten

Hoewel het normaal is om een ​​voorkeursmethode te hebben, is het belangrijk na te denken over manieren waarop je een evenwichtiger atleet kunt worden – competitief of niet. Hoewel sommigen misschien geloven dat de ene vorm van oefening beter is dan de andere, is het complementaire effect van beide superieur aan hen afzonderlijk. Dus of u nu uithoudingsvermogen of kracht of wilt verbeteren, een andere benadering van uw routine kan u helpen deze te bereiken en uw gezondheid te verbeteren.

Referenties

  1. Thomas MH, Burns SP. Increasing Lean Mass and Strength: A Comparison of High Frequency Strength Training to Lower Frequency Strength Training. Int J Exerc Sci. 2016;9(2):159–167. Published 2016 Apr 1.
  2. 10 great reasons to love aerobic exercise. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/aerobic-exercise/art-20045541. Published 2019. Accessed July 1, 2019.

andere interessante blogs

Voeding
admin

Terug naar de basis: een update voor Macronutrients

Alle drie de macronutriënten zijn nodig om een ​​gezonde en actieve levensstijl te ondersteunen, het elimineren van een of ander dwingt ons lichaam in een adaptieve staat, die ons lichaam op lange termijn kan beïnvloeden

Interesse in een gratis 1 op 1 training sessie?

Kom in contact met ons en wij geven uw meer informatie over deze actie.

Personal training fit&perform