Het belangrijkste is dat je aan de totale eiwitbehoefte zit op een dag en niet en niet de timing van het nuttigen.

Eiwitten, of proteïne genoemd, dragen aan bij veel processen in het lichaam, waaronder de opbouw en het onderhoud van spieren. Eiwitten bestaan uit lange ketens aminozuren. Vooral essentiële aminozuren zijn belangrijk voor een optimale aanmaak van eiwitten, de eiwitsynthese. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die het lichaam niet zelf kan maken en dus uit de voeding moeten komen.

Uit recente onderzoeken is aangetoond dat een eiwitrijk dieet meerdere voordelen heeft in vergelijking met een dieet met een standaard hoeveel eiwitten. Hierbij is gekeken naar gewichtsverlies, lichaamssamenstelling, rustmetabolisme, verzadiging en honger­gevoel, en cardiovasculaire risico’s. Het eiwitrijke dieet, dat voor 25-35% uit eiwit­ten bestond, had een sterker effect op het gewichtsverlies en de vetmassa in vergelij­king met de standaard eiwitinname van 18%. Daarnaast bleven de vetvrije massa en het rustmetabolisme bij een eiwitrijk dieet beter op peil

Omdat sporters over het algemeen een grotere spiermassa hebben of willen opbouwen en omdat door intensieve inspanning de spiervezels licht beschadigd raken en hersteld moeten worden, is de behoefte aan eiwit van sporters hoger dan voor niet-sporters. Het proces waarbij spercellen nieuwe cellen eiwitten aanmaken (groeien) wordt spiereiwitsynthese genoemd. Het proces wordt beïnvloed door de hoeveelheid schade die je aanbrengt tijdens het trainen en de hoeveelheid eiwit die je binnenkrijgt door voeding. Eiwitrijke producten zijn: ei, kipfilet, kalkoenfilet, rundvlees, tonijn, zalm, eiwit shake, kwark, pindakaas, sojabonen, lupine, bonen, noten en havermout.

Het belangrijkste is dat je aan de totale eiwitbehoefte zit op een dag en niet en niet de timing van het nuttigen. Wel is het handig om eiwitten te nuttigen tijdens de maaltijd voor en na het trainen en voor het slapen gaan. Als richtlijnen pak ik vaak dat iemand elke maaltijd een portie eiwitten moet nuttige van ongeveer 20 tot 30 gram en s ’avonds 40 gram omdat s ‘avonds je spiereiwitsynthese hoger is.

andere interessante blogs

Voeding
admin

Terug naar de basis: een update voor Macronutrients

Alle drie de macronutriënten zijn nodig om een ​​gezonde en actieve levensstijl te ondersteunen, het elimineren van een of ander dwingt ons lichaam in een adaptieve staat, die ons lichaam op lange termijn kan beïnvloeden

Interesse in een gratis 1 op 1 training sessie?

Kom in contact met ons en wij geven uw meer informatie over deze actie.

Personal training fit&perform