Energiebalans

Door te eten en drinken krijgt je lichaam energie. Deze energie is nodig om je warm te houden, eten te verteren en natuurlijk om te bewegen. Door voedsel en vocht in te nemen laad je jouw “batterij” op. Deze “batterij” loopt weer leeg door de energie uit je eten te gebruiken door te bewegen.

Als je over een langere tijd meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt kom je aan. Als je een langere tijd meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt dan val je af. Is je energie verbruik en je inname gelijk dan is deze in balans. Er zijn 4 factoren die te maken hebben met je energie verbruik, deze staan hieronder beschreven:

BMR: de energie die je lichaam nodig heeft om de vitale functie te onderhouden in complete rust denk hierbij aan ademhalen. De BMR is 60% verantwoordelijk voor onze totale energieverbruik. Voornamelijk de hoeveelheid spiermassa kan de BMR erg beïnvloeden. Daarom hebben bodybuilders doorgaand een 14% hogere BMR waarden!

TEF: is de energie die nodig is om ons voedsel af te breken in nutriënten. Het thermische effect van verschillende voedingselementen kan erg verschillen. Bij eiwitten is het thermische effect 20 tot 35% van de totale calorische waarden. Van koolhydraten is dit 5 tot 15% (vezelrijke producten kunnen oplopen tot 20%). Bij vetten kan het van 2 tot 15% zijn (afhankelijk van de soort vetten). TEF kan ook nog worden beïnvloed door het vetpercentage, als dit hoger is zal de energie voor verbranding minder zijn. Tijdens het diëten zal de TEF ook afnemen (omdat je natuurlijk minder eet).

EAT: de energie die verbruikt worden tijdens het sporten. Gemiddeld is dit tussen de 300 en 500 kcal als de intensiteit hoog is.

NEAT: dit omvat alle soorten bewegingen – behalve het sporten, dit kan echt van alles zijn. NEAT kan erg verschillen van 15% tot 50% van het totale energieverbruik. Deze factor is erg belangrijk want dit bepaald of iemand een snel of traag metabolisme heeft. Iemand met een snel metabolisme, bijvoorbeeld iemand die constant met zijn handen of voeten beweegt kan tot een halve pizza (+/- 350 kcal) meer verbranden per dag.

Kan je je metabolisme versnellen?

Jazeker dan dat. Dit doe je door spiermassa op te bouwen, door (zware) krachttraining te doen. Daarnaast moet je goed op je slaap letten. Te weinig slaap zorgt voor veel cortisol en Ghreline waarvan het effect is dat je calorie inname hoger wordt en je verlaagd je calorieverbruik.   

andere interessante blogs

Voeding
admin

Terug naar de basis: een update voor Macronutrients

Alle drie de macronutriënten zijn nodig om een ​​gezonde en actieve levensstijl te ondersteunen, het elimineren van een of ander dwingt ons lichaam in een adaptieve staat, die ons lichaam op lange termijn kan beïnvloeden

Interesse in een gratis 1 op 1 training sessie?

Kom in contact met ons en wij geven uw meer informatie over deze actie.

Personal training fit&perform